VVE EcoDUS - appartementencomplex Ecodusweg Delft

VVE EcoDUS

 

De Ecodusweg: geschiedenis in vogelvlucht

Het pand aan de Ecodusweg werd gebouwd in 1992 met als doel een sociale, veilige, aangename en milieuvriendelijke leefomgeving te bieden aan haar bewoners. De bouwmaterialen werden zorgvuldig geselecteerd; zo is voor de draagconstructie gekozen voor houtskeletbouw en is de buitenzijde betimmerd met ongeïmpregneerd Europees hardhout. Veel aandacht is besteed aan de isolatie van het pand en ook zijn de voorzieningen voor warmwater en verwarming centraal aangelegd om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Het pand werd aanvankelijk in de vorm van een coöperatie beheerd (Coöperatie Ecobeek). De bewoners waren de enige leden en deelden één hypotheek. Ieder droeg financieel bij volgens een formule gebaseerd op de grootte van het bewoonde appartement en de draagkracht van het huishouden. Over de bestemming van de gemeenschappelijke ruimten zou gezamenlijk worden beslist; gedachten gingen uit naar een gemeenschappelijk sauna en andere luxevoorzieningen. Zover is het echter nooit gekomen…

Nog voor de bouw was voltooid bleek de projectontwikkelaar er met een deel van het geld vandoor. Dankzij een grote inspanning van de zijde van de bewoners en steun van de gemeente Delft zijn de bewoners erin geslaagd het pand in eigendom te houden. De appartementsrechten werden gesplitst en een deel van de gemeenschappelijke (bedrijfs-) ruimten zijn verkocht. Hiermee is de rust teruggekeerd en hebben de bewoners zich – zoals te doen gebruikelijk – verenigd in een VVE.

Van de gemeenschappelijke voorzieningen zijn er enkele behouden gebleven. Zo zijn in het huidige pand de tuin en de dakterrassen voor iedereen toegankelijk en worden er enkele logeerkamers centraal beheerd. Deze kunnen voor één of meer nachten door individuele bewoners tegen geringe vergoeding gebruikt worden. Naast deze gemeenschappelijke voorzieningen zijn de bewoners ook eigenaar van verschillende kamers/bergruimten in het pand. Deze worden voor langere tijd verhuurd aan bewoners. De inkomsten komen ten goede aan de VVE.

De overgang van de coöperatie in een vereniging van eigenaars heeft de individuele vrijheid van de bewoners sterk vergroot. Toch is het idealisme en de betrokkenheid bij velen onverminderd voort blijven bestaan. De sfeer in het pand is ongedwongen; de omgang informeel. Mogelijkheden om initiatieven gezamenlijke op te pakken zijn er legio, variërend van een borrel in de gemeenschappelijk tuin tot het samen ter hand nemen van een opknapklus. Ideeën voor collectieve activiteiten zijn altijd van harte welkom!